Youtube logo
Menu

#mobile PA-systemer #professionel lyd


Mobile PA-systemer til udendørs lyd: Ingen elektricitet, ingen fast installation, men stadig god lydkvalitet?

 

Vi har samlet en række tips og tricks, der hjælper dig med at få det maksimale udbytte fra vores serier af transportable højttalere og mobile lydsystemer.

 

Alle, der gør sig i udendørs arrangementer, eller bare arrangementer som ikke har fast lokation, har brug for et mobilt PA-system. Der er mange fordele ved et mobilt PA-system. Blandt andet er de specielt designede til at sikre nem installation og høj brugervenlighed. Vi har samlet en række tips og tricks til opsætning og betjening, så du kan opnå endnu bedre lyd og få mest muligt ud af dine mobile lydsystemer.

 

 

Dét er den vigtigste faktor, når du vælger et mobilt PA-system til udendørs brug!

Mobile PA-systemer er uafhængige systemer. Du har én enhed, der indeholder alle de vitale funktioner: Forstærker, højttaler og genopladeligt batteri. Med mobile PA-systemer er det derfor unødvendigt at bekymre sig om ting som, at vælge den rigtige forstærker. Men hvad skal man så kigge efter når man skal vælge system?

 

Lydtryk er nøgleordet, når du skal vælge et mobilt PA-system.

Den generelle regel er: Jo højere lydtryk systemet kan levere, jo større er det område du kan dække med lyd – ja det er ikke just raketvidenskab. I lavfrekvensområdet gælder at: Jo større membraner (altså enheder), jo mere luft kan der flyttes og des større mulighed er der for at opnå en rig og kraftig lyd, til trods for at du er udendørs.

Mobile PA-systemer er kraftfulde allroundere: Udover en bas/mellemtone enhed har de en integreret diskant. Det betyder, at de er i stand til at gengive et bredt frekvensområde fra bas (de dybe toner) til diskant (de høje toner), og derfor kan bruges til mange forskellige opgaver. Det betyder dog ikke, at man kan vælge hvilket som helst system til en given opgave.

"Hvor meget effekt skal mit mobile PA-system have for at kunne bruges til X-mennesker på Y-kvadratmeter?"

Der er ikke noget generelt svar på spørgsmålet om, hvor stort det mobile PA-system skal være for at kunne dække et bestemt område eller antal personer. Scenarier for udendørs PA-systemer varierer meget. Du skal bruge et andet PA-system til 100 elever i en skolegård, end du skal til 100 lyttere til en præsentation foran rådhuset, og selv et system til 100 elever i en skolegård kan variere da skolegårdene kan have vidt forskellige layouts. Som tommelfingerregel gælder følgende for mobile PA-systemer: Jo mere effekt, jo bedre. Derfor er mobile lydanlæg lavet til at kunne levere stor effekt i hele lydspektret.

 

 

Det er en god ide at vælge et mobilt PA-system med flere kræfter, end du skal bruge. På den måde opnår du maksimal fleksibilitet og kan opfylde alsidige krav, uden at presse systemet til grænsen.

Hvis du skal afspille eller forstærke musik, kræver det mere af anlægget, og der vil være brug for et større anlæg, end hvis du kun skal gengive tale.

De fleste mobile PA-systemer kan bruges til begge dele. Takket være deres 2-vejs design, kan de gengive de fleste frekvenser, som vi mennesker kan høre, fra de dybe bastoner til den lyse diskant. Det gør, at der kan holdes foredrag og bagefter leveres musik på et og samme anlæg selv ved et højt lydniveau. Det er dog ofte ikke lydstyrken i de mobile PA-anlæg, som gør dem uundværlige til større udendørs events, men deres mange muligheder for at arbejde sammen.

 

 

 

Mange af de større mobile PA-systemer kan kobles sammen efter behov, og kan derfor kombineres til et større system, som kan dække de helt store arealer.

 

 

Kommunikationen mellem flere mobile PA-systemer foregår ofte via radiosignal. Ét af PA-systemerne fungerer som hovedsystemet eller oversystemet om man vil, mens de andre systemer er slaver eller modtagere af signal fra hovedsystemet, men samtidig har hvert enkelt system individuelle justeringsmuligheder for lydstyrke og lyd, det enkelte system kan således tilpasses til der, hvor det er placeret. Mobile PA-systemer kan kobles sammen via en trådløs eller kablet forbindelse.

Effekten af (manglende) reflektionspunkter - derfor er det en god ide med flere systemer.

Hvis du laver en test med f.eks. et Bluetooth-system og spiller med samme lydstyrke i din stue og på et stort åbent område udendørs – f.eks. en stor græsplæne eller fodboldbane, så vil man opleve, at højttaleren hurtigt mister sin effekt udendørs, når bare man bevæger sig et par meter væk. Lyden går simpelthen tabt i det åbne rum. Det skyldes de manglende reflektionspunkter (der er ikke noget til at kaste lyden tilbage). Derfor er det ofte en god ide at bruge flere mobile lydsystemer til at dække større områder, samt at have en vis skepsis når man kigger i specifikationer for et mobilt PA-system og det område eller antal personer, det er opgivet til at kunne dække.

 

 

Skal lydsystemet bruges til tale, musik eller begge dele?

En vigtig faktor når du skal vælge det rigtige mobile PA-system er formålet – hvad skal det bruges til og hvor skal det bruges?

1. Events hvor der udelukkende skal gengives tale:

a) Mobilt brug – lydkilde og publikum er på farten. Her kan der være tale guidede turer på f.eks. museum eller i indre by, farlige situationer med sikkerhedspersonale, meddelelser i et team eller stort set enhver form for parade.

b) Stationært brug – lydkilde og publikum er stationære. Det kunne være stævner, messer, salgsarrangementer, præsentationer eller informationsstande.

2. Events hvor der skal gengives både musik og tale: Skole og firmafester, loppemarkeder, by festivaler eller sportsstævner. 

 

 

Hvis du kun har behov for at gengive tale til mindre mobile grupper, er et bærbart system tilstrækkeligt. Man skal dog ikke forvente ikke nogen lyd mirakler fra sådanne PA-systemer. De bærbare systemer er stemmeoptimerede og begrænsede på grund af en mindre diameter på højttaleren. Du kan have sådan et PA-system i bæltet eller som en højttaler på ryggen. Megafoner er en anden løsning til den slags formål, de bruges især til stævner og andre sportsbegivenheder. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Store events hvor der er behov for både musik og tale.

Hvis store PA-systemer ikke er egnede til begivenheden, kan du også bruge mobile systemer til store begivenheder. I de tilfælde anvender man flere mobile aktive systemer, afhængigt af størrelsen på det område, der skal dækkes. Systemerne kobles sammen, oftest via trådløs forbindelse for at undgå lange kabeltræk og for at undgå at folk render og snubler i lange ledninger, derved kombineres systemerne til et stort system. Der er selvfølgelig begrænsninger på rækkevidden for de trådløse forbindelser, og det er altid en god ide at dimensionere, så du ikke bruger rækkevidden i fuldt omfang, det giver lidt ekstra råderum og sikrer en høj driftssikkerhed. I særligt omfattende PA-scenarier, såsom gadefestivaler eller sportsbaner, hvor et større område skal dækkes med lyd, skal hovedsystemet placeres centralt mellem de ekstra højttalersystemer, så man mindsker afstanden fra sender til alle modtagerne mest muligt. Ved store udendørs arrangementer kan det være en god ide at lave et layout for arrangementet allerede i planlægningsfasen og allerede her placere de mobile PA-systemer, så de dækker området bedst muligt samtidig med, at rækkevidden på de trådløse signaler overholdes.

 

Ved store begivenheder skal du sikre at rækkevidden på de trådløse signaler overholdes OG at du bruger interferensfrie frekvenser. 

Især ved gadefestivaler eller udefestivaler, er det en god ide at finde ud af om andre radiofrekvenser bruges, og hvad det er for nogle der bliver brugt – på den måde kan du tilrette dine frekvenser og sikre, at du bruger nogle frekvenser, der ikke benyttes af andet udstyr, som kan skabe interferens og give støj på dine mobile lydsystemer. De fleste mobile PA-systemer har mange forskellige frekvenser, de kan skifte i mellem, til netop at løse den slags udfordringer.

Den maksimale rækkevidde for det trådløse signal refererer altid til direkte visuel kontakt (frit felt) uden hindringer imellem. Alt mellem sender og modtager påvirker driftsområdet.

 

Husk! Hvis du tilslutter to eller flere højttalersystemer via radiolink og også bruger to trådløse mikrofoner, besætter du allerede tre forskellige radiofrekvenser, som ikke må forstyrre hinanden.

Vær opmærksom på placering og justering ved dine begivenheder, når du bruger et PA-system til udendørs arrangementer!

Udover volumen og rækkevidde er der en anden grund til at bruge flere højttalersystemer til større begivenheder - nemlig akustik. Det er ikke ideelt at dække 100 eller flere mennesker med lyd med kun ét højttalersystem, selvom det teoretisk set kan spille højt nok. Det er bedre at bruge flere højttalere og fordele lyden jævnt ud fra mange systemer, så folk ikke får sprunget trommehinderne. Derfor vil man også oftest se permanente PA-installationer gøre brug af mange højttalere, så lyden fordeles jævnt.


Hvis det er muligt, skal PA-systemerne ikke placeres inde i en menneskemængde, men fordeles nogle meter omkring den. Det er vigtigt at undgå risiko for ulykker, når du placerer de mobile PA-systemer. Placer ikke systemerne i en ofte anvendt passage og naturligvis aldrig i en flugtvej.

 

Højttalersystemerne skal sende lyden mod publikum. Ideelt set skal højttalerne hænge eller stå i højden af lytterens ører eller lidt over dem.

Hvis du skal lave lyd til stående publikum, skal du typisk bruge stativer til at få systemerne op i ørehøjde. Hvis publikum er siddende, og du står på en hævet scene, kan højttalersystemet placeres på scenens gulv eller på en lille kasse.

Tip: Det er vigtigt at vedkommende med mikrofonen står bag højttalersystemet, det reducerer kraftigt risikoen for uønsket feedback.

 

 

Skal du bruge hjælp til dimensionering af det rigtige udstyr? Hos MONACOR er vi eksperter i at skræddersy det rigtige lydudstyr, både til indendørs og udendørs brug, mobilt eller stationært og vores projektteam er altid klar til at hjælpe. 

Hos MONACOR er dit projekt vores projekt!

 

NYE PRODUKTER

TILBUD

KONTAKT

Spørg Monacor?

  Har du spørgsmål, ris eller ros,

så kontakt os på 44 34 90 00,

brug vores chat

eller send os en mail