Youtube logo
Menu

Hvor der er en vilje, er der en vej

 

Affolkning, stavnsbinding og trøstesløshed. Det er blot nogle af de ord, der bliver brugt om stort set alle dele af Danmark, der ikke ligger i umiddelbar nærhed af større byer. Og med sine godt 1.500 indbyggere ville det være synd at kalde Ørsted på Norddjursland for en ’større by’. ’Mindre landsby by’ – eller måske endda decideret ’lille landsby’ – ville være mere på sin plads.

Men hvor andre byer i ’Udkantsdanmark’ måske plages af landsbyflugt og andre dårligdomme, sker der ting og sager i Ørsted. For der er noget, der er anderledes i Ørsted. Så anderledes, at TV 2 i løbet af foråret sætter hele 8 udsendelser om byen på programmet.

- Altså, der er da butikker, der er lukket i byen, fortæller Benny Dahlerup, indehaver af Benny Dahlerup TV & Radio i Ørsted. Og kroen lukkede jo sådan set også. Men nu er den åben igen og i fuld vigør. Vi kunne ikke finde en forpagter til den, og så var det, at vi tog sagen i egen hånd.

At tage sagen i egen hånd betød i denne sammenhæng, at der blev brugt meget tid på at stemme dørklokker. ”For vi skulle jo ud og sælge aktier”, fortæller Benny Dahlerup. Og det viste sig at give pote:

- Ikke ét sted, vi kom hen, var folk afvisende, fortæller Benny. Alle ville gerne yde noget, så vi kunne beholde kroen, og i dag er der 470 aktionærer. Det betyder, at kroen er blevet et fælles anliggende, der ligger mange, for ikke at sige alle, på sinde.

Netop det fælles ejerskab af kroen er det, der har dannet grobund for TV 2-programmet. Men hvor det i første omgang var meningen, at der ’kun’ skulle være et par udsendelser, er det nu gået hen og er blevet til hele 8 – som, ud over at handle om kroen, også beskæftiger sig med livets gang i Ørsted. Og alle de andre projekter, indbyggerne har gang i.

Til dans på kroen

Vi skrev sommeren 2013, da kroen gik fra at være lukket til at være ejet af en stor del af Ørsted-borgerne. Og siden er der sket en transformation af rang:

- Kroen så ikke for godt ud, da vi overtog den, siger Benny. Der skulle en del til, før den kunne bruges til noget. Og hvad gør man så? Jamen, så holder man da masser af arbejdsweekender – og hver gang er der mødt mellem 20 og 40 frivillige op og har knoklet.

Resultatet er blevet, at kroen nu er shinet helt op, som Benny siger, og siden efteråret er der også kommet skred i arrangementerne på stedet:

- For nylig blev der oprettet et dansehold på kroen, fortæller Benny Dahlerup. Og det er altså Ørsted, vi taler om. Her sker jo ellers ingenting, men de 25 pladser, der var på holdet (25 par, red.) er allerede fuldt booket. Og der står 12 par på venteliste!

At yde efter evne

- Det er det samme med fællesspisningen, fortsætter Benny Dahlerup. Opbakningen er enorm – og vi skal lige huske på, at det hele foregår på frivillig basis. Al arbejdsløn er ren spons; Dem, der kan lave mad, laver mad, dem, der kan svinge en pensel, svinger en pensel, og så fremdeles.

Selv mener Benny Dahlerup ikke, at hans evner rækker til hverken at lave mad eller svinge pensler. Men til gengæld kan han og hans medarbejdere i radio-forretningen montere anlæg, tv og tyverialarmer. Og det gør de så.


For nylig blev der installeret et lydanlæg i kroen. På den måde er det muligt at få ordentlig lyd til både danselektioner, fællesspisning, julefrokoster og alle de andre arrangementer, der nu afholdes på kroen. Og det er Benny Dahlerup, der har monteret det. Lydanlægget er fra Monacor, og det er ikke helt tilfældigt.

En god pris til et godt formål
- Jeg har samarbejdet med Monacor, lige siden jeg startede forretningen i 2002, fortæller Benny Dahlerup. Samarbejdet begyndte egentlig ved et tilfælde i den forstand, at det lige var dem, der havde det, vi stod og skulle bruge. Men siden har vi brugt dem til rigtig mange ting, for de har blandt andet et rigtig godt udbud af trådløse mikrofoner til kirker og haller, som vi laver en del af.

Benny Dahlerup var da heller ikke bleg for at forsøge at få prisen ned, da han købte lydanlægget til kroen hos Monacor. Og svaret på, hvorvidt det så lykkedes, er et sindigt ”Jo, det kunne vi godt finde ud af. Det gik jo til et godt formål”.

Og det gode formål er de mange, der bakker op om i Ørsted. Så man kan med rette spørge sig selv, om det ikke er det, der gør hele forskellen, når man ser på Ørsted i forhold til Danmarks øvrige landsbyer?

NYE PRODUKTER

TILBUD

KONTAKT

Spørg Monacor?

  Har du spørgsmål, ris eller ros,

så kontakt os på 44 34 90 00,

brug vores chat

eller send os en mail