Youtube logo

Digital Sound Technology til teater: Installation med MEGA-DSP-serien fra IMG Stage Line

Vi planlagde at bygge et fint lille Vaudeville teater i badebyen Binz på øen Rügen. Til teatret krævede vi et kraftigt og pålideligt lydsystem, som skulle opfylde forskellige krav. Salen på 15 x 15 m kan rumme op til 250 personer og skal bruges til flere forskellige formål. Til teater, foredrag, koncerter og mindre show-produktioner ønskede vi PA-lyd med en standard lydudstråling fra den 11 x 6 m store scene. Til dansearrangementer var ønsket en kraftfuld discolyd på dansegulvet, der blev lavet i midten af ​​rummet.

Konstruktionen af rummet havde både sine fordele og ulemper. Vi havde mulighed for at hænge tykke akustik gardiner op på væggen, og da teatret er beliggende i kælderen på et 4-stjernet hotel, var loftet allerede udstyret med lydabsorberende materialer. Selv om dette design gav næsten neutrale lydegenskaber i rummet, reducerede det loftshøjden til lidt over 3 m. Derfor var det umuligt at installere store højttalersystemer, som ville have blokeret udsynet til den lave scene og ødelagt det harmoniske helhedsindtryk.

Vi var derfor nødt til at finde et lydsystem, der kunne opfylde alle kravene omkring lyddesign, have rigeligt med power og kunne installeres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og sidst, men ikke mindst, skulle højttalerne være kompakte og stadig levere en fremragende lydkvalitet.

Efter nøje detaljeret planlægning, omfattende test og talrige demonstrationer, besluttede vi os for højttalerserien MEGA-DSP fra IMG Stage Line. Med disse højtydende højttalersystemer kunne vi skabe en et standard front PA-system samt en dobbelt delay-linie.

Vi valgte i alt 6 højttalere, hver med en 2-kanals effektforstærker - 100 Wrms (class A/B til diskant) og 500 Wrms (class D til bassen). Til fronten ved scenen anvendte vi et par MEGA-DSP15 højttalersystemer med 15" basenheder fra Beyma. Til delay-linien besluttede vi os for 4 stk. MEGA-DSP8. Selv om de har næsten samme specifikationer, er de yderst kompakte med dimensioner på 290x480x313 mm og en lav vægt på 15,5 kg. Højttalerne blev installeret vandret med hornet vendt 90°. Det gjorde det muligt at udnytte den gunstige udstrålings vinkel på 90 x 60° fra hver højttaler og få en høj andel af direkte lyd i hele rummet.

En nøjagtig sammensmeltning af lyden fra de 6 højttalere var afgørende for at opnå en optimal lydoplevelse i hele rummet, uanset hvor gæsten sad. Med support fra producenten foretog vi en evaluering af lyden i de forskellige scenarier. Under denne procedure blev de forskellige presets programmeret med præcis filtrering og equalisering, ved hjælp af den indbyggede DSP i højttalerne fra MEGA-serien. DSP’en blev også benyttet til at gennemføre den dobbelte delay-linie.

Højttalerne i MEGA-DSP serien fra IMG Stage Line leveres med netværkstilslutning, som i den grad gør det nemt at konfigurere dem. Tilslut højttalerne til netværket og brug den medfølgende software til MAC og PC, til at justere alle parametre i højttalerne fra en hvilken som helst placering i rummet.  Det var præcis på denne måde, vi var i stand til at oprette og gemme de forskellige presets og være sikre på at lyden matchede de krav, vi havde, til de forskellige scenarier, teatret skulle bruges til. Alle indstillinger og daglig styring af lydsystemet kan vi også klare via den gratis App til IoS og Android.

Resultatet blev en absolut fantastisk og homogen lyd med en strålende opløsning på alle pladser i teatret. Lyden er kraftfuld i hele frekvensområdet, selv uden at den maksimale effekt bliver udnyttet. Og selv ved høje lydstyrker er lyden behagelig og ukomprimeret.

Muligheden for at anvende netværket til ændringer og indstillinger gør systemet fleksibelt og nemt at bruge. Det er også muligt at integrere eksisterende subwoofere i det nye system, som igen bidrager til det i forvejen attraktive pris-/ydelsesforhold. Du skal blot tilslutte dem til DSM-26LAN fra IMG Stage Line – et DSP-styret digitalt højttalermanagement system. Det er alt i alt en effektiv installation, der har gjort både vores in-house tekniker, direktionen og publikum meget glade.

Besøgende musikere, komikere og andre kunstnere nyder godt af den høje kvalitet, der leverer en autentisk, kraftfuld og behagelig lyd. Kunstnerne sætter pris på den differentierede og klare lyd på scenen, hvor vi har brugt de bemærkelsesværdigt kompakte, men alligevel, kraftfulde monitor højttalere PAK-308/SW fra IMG Stage Line, der fås til en meget attraktiv pris. Disse ”kraftkarle” er også DSP-kontrollerede, har tre effektive presets plus limiter og giver en meget transparent og homogen lyd. De er i stand til at imødekomme enhver udfordring fra klassisk, pop og til meget klare stemmer. Vores kunstnere føler sig trygge ved lyden på scenen og kan derfor yde deres maksimale i deres forestillinger.

Vi er meget tilfredse med resultatet og mener, at vi traf den helt rigtige beslutning ved at benytte højttalere og andet udstyr fra IMG Stage Line.

Gerhard Haacke
Teater direktør

NYE PRODUKTER

TILBUD

KONTAKT

Spørg Monacor?

Har du spørgsmål, ris eller ros,

så kontakt os på 44 34 90 00,

brug vores chat

eller send os en mail